A Glimpse Inside a Soothing Swedish Apartment in Summertime

A Glimpse Inside a Soothing Swedish Apartment in Summertime


Oh, how we've longed to throw open our balcony doors and allow the summer air to float inside. And the time in Sweden has finally arrived! This lovely flat in Gothenburg is all set for the season with light creamy colours, soft sheer textiles, vases of foraged branches and wildflowers and a little outdoor spot in the sun. What I also love about it is how the rooms flow into one another through a series of archways and gaping double doors, giving the entire space a wonderful sense of serenity!  

Lovely! 

This has most likely be styled or adapted for sale (nice work Emma Fischer) - so you'd definitely need to add storage in the bedroom, hallway etc. But there are so many nice ideas in this apartment - from the soothing palette and plants to the use off furniture in every little nook. 

Is there anything that stood out to you? 

Niki



Source link
A Charming Stockholm Apartment with an Ochre Kitchen

A Charming Stockholm Apartment with an Ochre Kitchen


Green is probably the most popular kitchen colour in Scandinavia right now - and there's no denying how calming and beautiful it is. But it's also nice to discover a kitchen which goes against the tide - like this one with ochre cabinets. In fact, the entire apartment in SOFO (South of Folkungagatan), in the hipster district of Södermalm, Stockholm has been decorated in a beautiful, unique palette. Think earthy blue, dusty pink (similar to Farrow & Ball's popular 'setting plaster') and a dampened ochre in the children's bedroom (could be Jotun Lady 'Cashmere' or 'Hummus')- a perfect lesson in how to create a 'röd tråd' (red thread) throughout your home using colour. 

Really beautiful - and such wonderful use of colour. 

Is there anything that stood out to you? 

Would you consider having this yellow, blue and pink combination in your home? or perhaps a kitchen with ochre cabinets? 

***

Last week in Sweden was all about the 'Studenten' i.e., when students graduate from 'gymnasium' (sixth form college / high school). The week was peppered with parties in which sailor-clad graduates celebrated with family and friends until the early hours. Needless to say, everyone's still in recovery mode this Monday! But still it was a wonderful week!

Do you have special traditions in your country for those graduating from high school? 

Niki

Photography courtesy of Historiska Hem



Source link
white living room with white fireplace

Step inside this Art Deco apartment renovation by Studio Quarters


Every once in a while we stumble across a home that we can only describe with one word — unique. With a dusty green entryway and yellow exterior, this Art Deco apartment renovation is anything but cliche, and we love it!

Read on as we explore this stunning space with Studio Quarters’ Interior Designers Theresa Chan and Janice Yim.

Related article: The relaxed Mediterranean vibes from Corlette house
Related article: A coastal oasis: The endless curves and textures of Tawarri house

yellow exterior walls

The North Bondi Project was all about transforming a 2-bedroom apartment into a beachside residence that defies convention.

“The brief was to renovate and furnish an Art Deco apartment in North Bondi. The aim was to creating a relaxed, beachside feel — a place for our busy client to unwind,” says Theresa.

“The scope included new joinery, renovating the bathroom, new furnishings, window coverings, general paint and flooring.

“We wanted to avoid the typical cliché commonly associated with beachside living — fresh, white with soft timber and whitewashed treatments throughout. Instead, we chose to embrace the natural characteristics of the space.

“The entry is moody and dark with no natural lighting. Rather than paint it white, we chose to embrace the moodiness and introduce the green reflecting the ocean hues, immersing the space in one single colour.”

green entryway
grey bedroom styling _ Art Deco apartment renovation

Janice and Theresa were ready for the challenge of a contemporary update.

“Our approach is always driven by the client and the site’s surroundings,” says Janice.

“It’s very site specific and we utilise the aspect and existing features of the home.

“There were no structural changes to the project and there was nothing we had to keep. However, we chose to retain existing features such as the beautiful Art Deco door architraves, skirtings and curved ceiling cornices.

“It’s always exciting to see a transformation and compare what was, to the outcome.

“We chose to retain these features as it helps tell a story and acknowledges the past while designing for the present.” 

white bathroom Art Deco apartment renovation
corner styling _ Art Deco apartment renovation

The dusty green truly is a unique feature that draws the eye, but it’s not the only colourful part of the home.

“We feel it is important to reflect the client’s taste and lifestyle which is what we always refer to when designing spaces,” says Janice.

“We selected the dusty green in the entry as it drew reference to the site’s location and brought the ocean hues into the home. The colour was applied consistently to create impact without being overpowering.”

The dusty green creates impact and the element of surprise.

“The same idea was applied in the bedrooms which were also in the darker part of the home. A cocooning grey was selected and applied to embrace the natural qualities,” says Theresa.

“The external building colour is yellow. We love the sunshine yellow as it is the perfect backdrop to the all-white living space, directly adjoining the courtyard.”

white living room
white living room with white fireplace

The one room that’s surprisingly free of colour is the living room.

“From the entry, the living room is visible and the natural light draws you to the back of the home. The sudden brightness and opening living areas is a stark contrast to the entry and bedrooms,” says Janice.

“If you’re thinking of going for a white living room, we would suggest playing with textures and finishes. Mix hard surfaces with soft furnishings, matt finishes with high gloss or reflective surfaces,” says Theresa.

“Texture and pattern are also important to add warmth and interest. Whether it’s a plush velvet cushion or earthy ceramics, the subtle incorporation adds layers and detail.”

Styling — Claire Delmar
Photography — Prue Ruscoe

We’d like to thank Theresa and Janice for taking us through this Art Deco apartment renovation. You can find more of their projects at the Studio Quarters website or keep up to date with their latest projects on Instagram. What’s your favourite part of this project? What did you think of the green entryway? Let us know your thoughts in the comment section below!

Find more interior tours here

white living room walls _ Art Deco apartment renovation
grey bedroom walls _ Art Deco apartment renovation
grey bedroom bedside _ Art Deco apartment renovation
green bathroom door
entryway to bathroom _ Art Deco apartment renovation
darkwood dining table _ Art Deco apartment renovation


Source link
A Serene Helsinki Apartment by the Forest and Sea

A Serene Helsinki Apartment by the Forest and Sea


This morning I stumbled across the most beautiful instagram feed called @nordic_stories. Jenny's photos are like poetry - and give you a glimpse into her serene 1950s apartment in Helsinki - which she shares with her husband Joel (both architects) and the magical Finnish nature outside their door. Ready to fee the Nordic calm in all its raw, natural beauty? Tervetuloa

"I like to repair and give old things a new life. That's why most of our furniture is inherited or bought second hand. I also make small furniture, art and ceramics."


"We are both architects and fell in love with the 50s charm of the house. The old wooden floors, doors and very functional layout is something we both like a lot."


"The forest is just around the corner from our apartment, which I love."


So beautiful! 

Would you like to prolong your virtual journey in Finland today? See more corners of Jenny's home over at @nordic_stories and check out one these dreamy Finnish homes: 

It was almost impossible not to feel the calm from each and every one of these homes. I hope you're feeling a sense of serenity from today's post too! 

Stor kram! 

Niki



Source link
est living saint antoine apartment heju 3

Saint Antoine Apartment by Heju


On one of the oldest streets in Paris, a former carpentry workshop has been superseded by an innovative two-storey apartment for a newly married couple.

Heju, a Parisian architecture studio blending Japanese and Scandinavian influences, is at the helm of this rehabilitated apartment on the Rue du Faubourg Saint-Antoine in Paris. Last updated in the 1970s, the building’s state was to be expected: in need of restructuring and refurbishing. Notably, the staircase that now connects the two floors was nonexistent, the second floor was uninhabitable and stylistic elements had expired well past their due date.

Friends Hélène Pinaud and Julien Schwartzmann (“He”-“Ju”) founded Heju in 2015 after graduating from the National School of Architecture in Strasbourg, France. Together, they take straight lines and minimalist volumes and transform them into liveable spaces defined by light and emotion. Materials, textures and colours form the rationale for these spaces; “[they] are at the heart of our reflection to create atmospheres that appeal to all the senses”.

Saint Antoine Apartment is a fine-tuned instrument of materials, textures and colours in a city that ignites all senses. Soaped Dinesen pine floors, exposed timber beams, waxed concrete walls and lacquered sage-green cabinets – these are just some of the notes that it plays.

<!--- --->
googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(gamAdUnitPath, [300, 250], 'article_medrec_pos2') .addService(googletag.pubads()) .setTargeting("pos", "2"); if (window.gamData.gamKV) { Object.keys(window.gamData.gamKV).forEach(function(key) { googletag.pubads().setTargeting(key, window.gamData.gamKV[key]); }); } googletag.pubads().setCentering(true); googletag.pubads().enableLazyLoad({fetchMarginPercent: 50,renderMarginPercent: 0,mobileScaling: 2.0}); googletag.enableServices(); googletag.display('article_medrec_pos2'); });
Saint Antoine Apartment by Heju

Structurally, there was a lot of work to be done, and in only a small amount of space (100 square metres to be exact). Taking priority was the development of a functional, unobtrusive staircase: a feat in a confined space. And so came the ingenious idea to suspend the staircase above the kitchen and utilise the countertop as a landing. In writing, this may sound illogical, but seeing it makes perfect sense. To get up to the counter, one must simply walk up a smaller set of pale-pink steps.

The innovative staircase made provisions for an open-plan first floor, comprising a kitchen, dining area and living room. A tall cabinet frames entry into the kitchen on one side and conceals a cupboard and powder room on the other, optimising space and increasing flow. Talking geometries, the simple zig-zag staircase lines pose a stylistic and contrasting element to the arched bookcases in the living room. This hand-made bookcase, Hélène notes, “highlights the clients’ passion for craftsmanship and reinforces the poetic atmosphere of the place”.

The second floor, which used to be a storage attic, has been completely repurposed into two bedrooms – one for the couple, one for the husband’s daughter – plus two bathrooms and a home office. All that remains of the former attic space are the exposed timber beams, which commemorate the building’s past life.

Saint Antoine Apartment cements Hélène and Julien as an architectural duo to watch, attesting to their intuitive problem-solving skills and ability to formulate a cohesive design narrative.

<!--- --->
googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(gamAdUnitPath, [300, 250], 'article_medrec_pos2') .addService(googletag.pubads()) .setTargeting("pos", "2"); if (window.gamData.gamKV) { Object.keys(window.gamData.gamKV).forEach(function(key) { googletag.pubads().setTargeting(key, window.gamData.gamKV[key]); }); } googletag.pubads().setCentering(true); googletag.pubads().enableLazyLoad({fetchMarginPercent: 50,renderMarginPercent: 0,mobileScaling: 2.0}); googletag.enableServices(); googletag.display('article_medrec_pos2'); });
Saint Antoine Apartment by Heju

Soaped Dinesen pine floors meet bubble-gum pink bed sheets and a custom fluted-wood headboard in the main bedroom. Exposed timber beams from the former attic space offer a rustic element, while &Tradition Journey SHY2 wall lamps are an elegant addition.

<!--- --->
googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(gamAdUnitPath, [300, 250], 'article_medrec_pos2') .addService(googletag.pubads()) .setTargeting("pos", "2"); if (window.gamData.gamKV) { Object.keys(window.gamData.gamKV).forEach(function(key) { googletag.pubads().setTargeting(key, window.gamData.gamKV[key]); }); } googletag.pubads().setCentering(true); googletag.pubads().enableLazyLoad({fetchMarginPercent: 50,renderMarginPercent: 0,mobileScaling: 2.0}); googletag.enableServices(); googletag.display('article_medrec_pos2'); });
Saint Antoine Apartment by Heju
<!--- --->
googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(gamAdUnitPath, [300, 250], 'article_medrec_pos2') .addService(googletag.pubads()) .setTargeting("pos", "2"); if (window.gamData.gamKV) { Object.keys(window.gamData.gamKV).forEach(function(key) { googletag.pubads().setTargeting(key, window.gamData.gamKV[key]); }); } googletag.pubads().setCentering(true); googletag.pubads().enableLazyLoad({fetchMarginPercent: 50,renderMarginPercent: 0,mobileScaling: 2.0}); googletag.enableServices(); googletag.display('article_medrec_pos2'); });
Saint Antoine Apartment by Heju

The DCW Editions Mantis wall sconce in the light-filled study space.

The post Saint Antoine Apartment by Heju appeared first on Est Living | Interiors, Architecture, Designers & Products.



Source link
A Warm and Inviting City Apartment For a Rescue Dog and Her Owners

A Warm and Inviting City Apartment For a Rescue Dog and Her Owners


Hi there kompisar! Scrolling through my instagram this weekend (as you do); I struck upon this dining room shot from the feed of Johanna Brüggemann, and it stopped me in my tracks. After a little messaging, I discovered that Johanna is founder of Studio Gingko - a digital creation agency, and lives with her husband and Spanish rescue dog Elli in Kiel, Germany. A quick google maps route finder search tells me that Johanna's home is a mere 4 hour's drive from where I live in Malmö, Sweden - which might account for the touch of Scandi (I'm seeing so many fab Scandi design pieces!). But let's not kid anyone here, Elli totally steals the show - I love that she's made herself completely at home in almost every corner of the home. Perfect Monday vibes!

In Spring and summer, the family head to their allotment cottage nearby. 

Such a lovely relaxed, vibe. Thank you Elli (and Johanna) for showing us how to do Monday in style!

Quick lamp round up as there are so many statement ones here: 

Were there any details in particular that stood out to you? 

A few other homes from north Germany today: 

Have a great start to the week! 

Niki

PS So many exciting things have been happening at our tiny cabin this weekend. We now have a bed (with lots of storage underneath)! You can see a very short film about it here


Source link
est living campbell parade apartment Akin Atelier 12 1 750x540

Campbell Parade Apartment by Akin Atelier


The original, disconnected 1930s layout was completely turned on its head as Akin Atelier removed internal walls and designed a new ‘pinwheel’ layout off the kitchen. The new ‘pinwheel’ layout reconnects the living areas and opens the home to the surrounding 180-degree view of Bondi Beach, dousing them in light. Mirrored splashbacks extend the views and access to natural light in the kitchen, creating a sense of spaciousness. 

The home expresses a lived-in atmosphere through materials and finishes, creating a cohesive theme through the small footprint. Hand-trowelled micro-cement features in the architecturally-designed fireplace with plinth and kitchen rangehood, accentuating the curved forms. Designed with a single flooring, the large-tiled limestone is intended to create a feeling of being outside while still in an apartment. The lounge room softens the hard limestone floors with soft natural fibres such as wool and linen.



Source link
est living Brussels Apartment AE Studio 13

Brussels Apartment by AE Studio | Global Architecture


A select coming together of interesting and sculptural furniture items throughout the home creates a more in-depth narrative in the apartment, enriching the experience. Generously expressed, the open living, dining and kitchen space, although quaint, feels deliberately larger due to lighter tones underfoot and across the vertical surfaces.



Source link
est living julia english kirribilli 10

How Art and Harbour Views Shaped an Apartment Overhaul


The simple rehanging of the most significant Napangardi piece sparked a lightbulb moment in the redesign; a dark spine of joinery that runs along the length of the apartment. “The current placement of this piece was marginal, and its black ground made for a dramatic interface with the existing white walls,” McGregor Westlake Architects director Peter McGregor explains. “By placing the painting on a surface of similar tone, but in a rich umber, the painting could be better understood and appreciated.”

The team refers to this dark ochre joinery throughout the apartment as the ‘dark core’. From the lobby to the living room, this ‘core’ contains the kitchen fixtures, bathrooms, bar, bedroom and study. Anything outside of the ‘core’ is painted a vivid white, chosen to reflect the colour of the neighbouring Sydney Opera House and accentuate some of Dorothy Napangardi’s more vibrant pieces.



Source link
est living paris apartment nicolas schuybroek 2

Paris Apartment by Nicolas Schuybroek | Global Interiors


Strong but understated material elements were introduced. Walls were finished in a cloud white textured clay, the sandblasted Chambolle sandstone kitchen benchtop is the colour of rich soil and the wide-plank oak floors throughout have been treated to echo a worn farmhouse floor. Applying a ‘one metal, one stone, one wood, one wall finish’ approach to the interiors Nicolas explains, “All these materials are close to each other, colour and texture-wise, and as a whole, create a soothing harmony”.



Source link
Back to Top
Product has been added to your cart
Open chat
1
Hello , How can i help you